ΕΙΣΟΔΟΣ    |    ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
  |   0,00€
 
  
Κατηγορίες


Νέα - Ανακοινώσεις






ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ »
Πόσο ασφαλές είναι το νερό που πίνουμε;
» Αρχική » Τεχνικά Άρθρα

Πόσο ασφαλές είναι το νερό που πίνουμε;
Κάντε κλικ για μεγέθυνση

Πόσο ασφαλές είναι το νερό που πίνουμε;

17/06/2020

  Το νερό που πίνουμε είναι πραγματικά καθαρό; Η απάντηση είναι πως όχι δεν πίνουμε το ασφαλέστερο νερό για την υγεία μας. Παρόλο που οι δημοτικές εγκαταστάσεις ύδρευσης κάνουν το νερό βιολογικά ασφαλές (σκοτώνοντας τα μικρόβια και τους μικροοργανισμούς) ,προσθέτοντας απολυμαντικά (χλώριο), αυτές οι ουσίες είναι ανίσχυρες εναντίον άλλων μολυσματικών ουσιών - συμπεριλαμβανομένων των επικίνδυνων χημικών.

 

Από που προέρχεται το νερό που πίνουμε;

 

Το νερό που πίνουμε προέρχεται από υπόγεια και επιφανειακά νερά τα οποία είτε με γεώτρηση ή άντληση καταλήγουν στις δημοτικές εγκαταστάσεις ύδρευσης όπου απολυμαίνονται και μέσω του δικτύου ύδρευσης φτάνουν στη βρύση μας.

 

Πως μολύνεται το νερό που πίνουμε ;

 

Το νερό µπορεί να µολυνθεί µε παθογόνα ή µε χηµικές ουσίες . Η ρύπανση προέρχεται είτε από φυσικά φαινόµενα είτε από ανθρώπινες δραστηριότητες και λάθη (βλάβες/ διαρροές στα δίκτυα ύδρευσης). Οι ρύποι αυτοί είναι πάρα πολλοί και αυτό διότι στον υδροφόρο ορίζοντα καταλήγουν οι ρύποι από την ρύπανση της ατμόσφαιρας (όξινη βροχή),καθώς και τα τοξικά και χημικά απόβλητα από την ρύπανση του εδάφους, μέσω των βροχών και της απορροής τους στον υδροφόρο ορίζοντα.

Οι καταιγίδες µεταφέρουν φυτοφάρµακα και λιπάσματα από τις καλλιέργειες, απόβλητα γεωργικών και κτηνοτροφικών µονάδων, απόβλητα βιομηχανικών μονάδων στα επιφανειακά και στα υπόγεια νερά. Αστικά απόβλητα µε ελλειπή επεξεργασία καταλήγουν στα επιφανειακά νερά µεταφέροντας παθογόνα µικρόβια και πλήθος χημικών ουσιών.

Οικιακά παλιά δίκτυα σιδεροσωλήνων μεταφέρουν σκουριά στο νερό που πίνουμε. Οι απορροφητικοί βόθροι οικιακών λυμάτων, που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε πολύ μεγάλη έκταση, ρυπαίνουν επίσης τα υπόγεια ύδατα.

 

Ποιές χηµικές ουσίες έχουν την σοβαρότερη επίπτωση στην υγεία µας;

 

Μόλυβδος: προέρχεται από πολλές πηγές. Μπορεί να προκαλέσει νοητικές διαταραχές στα παιδιά.

Νιτρικά: από λιπάσµατα. Μπορεί να είναι βλαβερά στα βρέφη.

Σίδηρος/ Μαγγάνιο : Μπορεί να βρίσκονται φυσικά στις πηγές ή να προέρχονται από διάβρωση σωλήνων. Χρωµατίζουν το νερό και τα σκεύη, αλλοιώνουν την γεύση ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων (δηµιουργία «γλίτσας»)

Αρσενικό: Είναι δηλητηριώδες και βρίσκεται στην φύση αλλά και στα φυτοφάρµακα

Χαλκός:σε µεγάλη συγκέντρωση είναι πολύ τοξικός στα παιδιά

Κάδµιο: Προκαλεί νεφροπάθειες και υπέρταση

Νάτριο: Μπορεί να έιναι πρόβληµα σε υπερτασικούς.

 

Η λύση στο πρόβλημα...Τα φίλτρα νερού

Τα φίλτρα νερού μπορούν να παρέχουν ασφαλές νερό αφαιρώντας τις χημικές ουσίες και βελτιώνοντας την γεύση και την οσµή του (π.χ. από το χλώριο). Υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού (ενεργός άνθρακας,αντίστροφη όσµωση, διήθηση, ιόντα). Η χρήση τους απαιτεί σωστή επιλογή, γνώση και προσοχή στις οδηγίες, αλλιώς µπορεί να έχουν τα αντίθετα αποτελέσµατα.

Τα δημοφιλέστερα και πιο αποτελεσματικά, είναι τα φίλτρα ενεργού άνθρακα και τα συστήματα επεξεργασίας με αντίστροφη ώσμωση. Τα τελευταία απομακρύνουν και τα μεταλλικά ιόντα, τα οποία είναι σημαντικά για την ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού, καθιστώντας τα φίλτρα ενεργού άνθρακα την καλύτερη επιλογή για γενικό καθαρισμό του νερού.

Τα φίλτρα ενεργού άθρακα συνήθως τοποθετούνται στη βρύση ή κάτω από τον πάγκο ή πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Η ικανότητα φίλτρανσης τους μετριέται σε μικρόμετρα. Το μικρόμετρο αποτελεί μονάδα μήκους ίση με το εκατομμυριοστό του μέτρου. Λέγεται και μικρόν. Διεθνή σύμβολά του είναι τα μm και μ. Στην ελληνική αποδίδεται και ως χιλιοστό του χιλιοστού ή χιλοστομέτρου.1 μm = 1/1000 mm. Στην αγορά υπάρχουν φίλτρα ενεργού άνθρακα 10 μm , 5 μm ακόμα και 0,5 μm!

Επίσης υπάρχουν φίλτρα κεντρικής παροχής νερού που µπορούν να µπούν στην είσοδο του νερού στο κτίριο. Αυτά είναι συνήθως φίλτρα νήματος που σκοπός τους είναι να κρατάνε την σκουριά και το χώμα. Χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον για προφιλτράρισμα πριν το νερό καταλήξει στα φίλτρα ενεργού άνθρακα.

 

Διαπέτης Αλέξανδρος

Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ

info@thermorado.gr

 






Newsletter
Συμπληρώστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
      
© 2014 - thermorado.gr -- Κατασκευη eshop by infocus